Lilla Lola.

Jag hittade en sida där det står lite om hamstrar. Och jag hittade detta..

"Tyvärr händer det att hamstrar skadar sig, det kan vara så att man tappat sin hamster i golvet då den gjort ett plötsligt skutt, den kan ha fallit ner i sin bur, fastnat i burgallret, klämt sig i hjulet, brutit ett ben eller annat.

Om man tappat sin hamster i golvet kan den rentav ha fått hjärnskakning (!), men den kan också ha fått inre skador, brutit något ben osv. En hamster som trillat i golvet kan bara ha blivit lite omskakad, men i vilket fall som helst så ska den få vara i lugn och ro i sin bur men det är bra att hålla hamstern under uppsikt för att se hur den verkar må. Har hamstern fått hjärnskakning är det inte mycket du eller en veterinär kan göra, det gäller bara att låta hamstern vara i fred i sin bur, prova ge den lite ljummet vatten (man kan också ge den liten druvsocker som kan hjälpa den att piggna till) och låt den vara i lugn och ro.


Har hamstern brutit benet brukar det självläka, men du måste ta bort alla klättringsmöjligheter i buren, ta bort hjulet, ta bort huset och alla eventuella saker hamstern kan klättra på. Hamstern kan ses linka runt ganska rejält efter ett benbrott, med ett svullet och synbart skadat ben, men benbrott hos hamstrar självläker oftast remarkabelt snabbt och enkelt! Bär inte i hamstern, låt den få vara i fred. Har hamstern ont kan den dessutom i rent självförsvar vilja bitas så man ska inte hantera en skadad hamster mer än absolut nödvändigt."


"Sårskador behandlas genom att tvätta såret med utspädd jodopax, finns att köpa färdigutspädd på apoteket i mindre flaskor.


På en del hamstrar kan man se en annan slags sårskada än den som uppstår vid slagsmål, nämligen skavsår som blivit till sår. Dels kan de sitta på nosen, och uppstår då hamstern frenetiskt gnager på sitt galler. I sådana fall bör man byta ut hamsterns gallerbur till ett akvarium." (Vi har inte gallerbur.)

"En annan vanlig skavsårsskada är sår på bakbenen, som uppstår då hamstern springer i sitt motionshjul och trampar igenom "ribborna" i hjulet och då blir det skav/sår på framsidorna av bakbenen. Det löses enklast genom att klä hjulet utvändigt med papp eller styvt papper så kan inte hamstern trampa igenom. Såren tvättas med utspädd jodopax. Det finns numera också heltäckta hjul att köpa till hamstern, de är väldigt bra." (Vi har ett sådant hjul.)



MEN HALLÅ! Detta "sår" jag hittat (om det nu är ett sår) sitter ju i pälsen..? Kan det vara svamp? Eller..vad ska göras åt detta? Någon som vet?

Och nu borde jag alltså låta henne vara ifred men ändå hålla henne under uppsikt. Men som sagt, hur vet jag om hon skadad benet? Jag ser ju inte att det är skadat, så för mig är det ju inte självklart att ta bort alla klättringsmöjligheter..ska jag göra det ändå?

Åh. Får ringa djuraffären som sagt..


Kommentarer
Postat av: livet som UNG stressad 2 barnsmamma

amen åh, vilka problem! haha.. ingen fara med henne Emma..



Och de där sår grejerona (nu kanske du blir rädd) men min systers hamster hade så o de var någon form av skabb ne men typ nåt sånt minns ej riktig tmen den dog alla fall av de. kliade sönder sig själv o blödde o hade sig

2009-06-07 @ 21:20:25
URL: http://idaamagdalena.blogg.se/

Tankar och funderingar?

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: